Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Τιραμισού





Υλικά (για 8 - 10 μερίδες):
300 - 400 γρ. έτοιμα σαβαγιάρ (σε σούπερ μάρκετ και ζαχαροπλαστεία)
500 γρ. τυρί μασκαρπόνε (σε κεσεδάκια, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή άλλο κρεμώδες τυρί με ουδέτερη γεύση, π.χ. Φιλαδέλφεια
200 γρ. ζάχαρη
4 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
250 γρ. γάλα
2 κουτ. σούπας στιγμιαίος καφές
70 γρ. κονιάκ ή κρασί Marsala (ιταλικό κρασί - σε κάβες)
κακάο για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη σ' ένα ανοξείδωτο μπολ και το στερεώνουμε πάνω από μια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό που βράζει (μπεν μαρί). Ανακατεύουμε το μείγμα συνεχώς μέχρι να κάψει. Με τον τρόπο αυτό παστεριώνονται οι κρόκοι. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά και στη συνέχεια το ανακατεύουμε με το μασκαρπόνε (ή οποιοδήποτε κρεμώδες τυρί χρησιμοποιήσουμε).

Χτυπάμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ ή με μίξερ χειρός σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε, σε δόσεις, στο μείγμα τυριού-κρόκων, ανακατεύοντας απαλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο μείγμα.

Σε μια κατσαρολίτσα βράζουμε το γάλα με τον καφέ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα καθαρό σκεύος. Προσθέτουμε το κονιάκ ή το κρασί Marsala και βουτάμε τα σαβαγιάρ ένα-ένα για λίγα δευτερόλεπτα (δεν πρέπει να τα αφήσουμε πολλή ώρα γιατί θα διαλυθούν). Τα βάζουμε σ' ένα επίπεδο ταψί ή σε πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να γεμίσουμε την επιφάνεια. Πάνω από τα σαβαγιάρ απλώνουμε την κρέμα που φτιάξαμε και την καλύπτουμε με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ, που τα βουτάμε και πάλι ένα-ένα στο μείγμα του καφέ. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα.

Σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με κακάο. Το γλυκό αυτό είναι προτιμότερο να καταναλωθεί εντός 2 ημερών.
                                        ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου