Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΑΦΩΣ




Υλικά
Γέμιση
1 κιλό χόρτα(σπανάκι)
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ή 4-5 φρέσκα
δύο πράσα
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μαϊντανός
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
μισό κιλό φέτα,τριμμένη
1 ποτήρι του νερού λάδι
 Φύλλο
1 ποτήρι του νερού,χλιαρό
μισό κιλό αλεύρι,όσο πάρει,κατά προτίμηση κίτρινο,φρεσκοκοσκινισμένο
λίγο λάδι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι

 Εκτέλεση

 Για τη γέμιση
Πλένουμε καλά τα χόρτα,τα ψιλοκόβουμε και τα στίβουμε με τα χέρια μας,να βγάλουν το μεγαλύτερο τμήμα των υγρών τους.Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον άνηθο και το μαϊντανό.Σε ένα μεγάλο μπολ,ανακατεύουμε όλα τα υλικά,προσθέτοντας τη φέτα,τα μυρωδικά και τη μισή ποσότητα του λαδιού.
Για το φύλλο
Σε ένα μπολ,βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό,ανακατεμένο με το ξύδι και 7 κουταλιές της σούπας λάδι,αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό,μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 7 μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε φύλλα,πάχους ενός εκατοστού.
Αφού ανοίξουμε το πρώτο φύλλο,τοποθετούμε στην άκρη του φύλλου-κάθετα σε αυτό,λίγη γέμιση και το τυλίγουμε σε μπαστούνι.Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σε όλα τα φύλλα.Τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί και τα αλείφουμε με λάδι,φροντίζοντας να αλείφουμε κάθε φορά τα πλαϊνά κάθε μπαστουνιού,έτσι ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς,στον αέρα,για 45 λεπτά περίπου.
                                                                           Καλή επιτυχία!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου