Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ


Υλικά (για 12 μερίδες)
Για τη βάση:
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο της αρεσκείας μας
60 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
30 γρ. αμύγδαλα λευκά, τριμμένα σε σκόνη

Για τη γέμιση:
400 γρ. κουβερτούρα, κατά προτίμηση 55% κακάο, ψιλοκομμένη
400 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
400 γρ. ταχίνι
50 γρ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
κακάο για πασπάλισμα

Διαδικασία:
Βάση: Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό, το λάδι και την άχνη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια ή με μια κουτάλα, μέχρι να προκύψει μια μαλακή ζύμη. Για να την ανοίξουμε πιο εύκολα, τη βάζουμε πάνω σε ένα φύλλο χοντρού νάιλον και τη σκεπάζουμε με ένα δεύτερο φύλλο νάιλον. Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Ξεκολλάμε το ένα κομμάτι νάιλον, αναποδογυρίζουμε προσεκτικά τη βάση πάνω σε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 20 - 22 εκ. (χωρίς να τη λαδώσουμε) και ξεκολλάμε το δεύτερο φύλλο νάιλον. Στρώνουμε ομοιόμορφα το φύλλο ζύμης μέσα στην ταρτιέρα και κόβουμε και πετάμε τη ζύμη που εξέχει. Αν δεν έχουμε χοντρό νάιλον, απλώνουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα με τα χέρια μας σε πολύ λεπτό πάχος, αφαιρώντας μετά ό,τι εξέχει.
Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι, την καλύπτουμε με μεμβράνη, τη γεμίζουμε με ρύζι και διπλώνουμε τις άκρες της μεμβράνης προς τα μέσα. Ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά, αφαιρούμε τη μεμβράνη με το ρύζι και συνεχίζουμε το ψήσιμο έως ότου ψηθεί καλά η ζύμη, για περίπου 10 - 15 λεπτά επιπλέον. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη βάση να κρυώσει.
Γέμιση: Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκαλιού (τον κατεβάζουμε από τη φωτιά προτού βράσει) και τον αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα. Ομογενοποιούμε καλά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ή με μια κουτάλα. Ενσωματώνουμε και το ταχίνι, το μέλι και το ξύσμα πορτοκαλιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Τάρτα: Γεμίζουμε τη βάση με τη γέμιση και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει πολύ καλά, κατά προτίμηση εκτός ψυγείου. Στο σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με κακάο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου