Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΚΡΕΜ ΚΑΡΑΜΕΛΕ ΜΕ ΛΙΚΕΡ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
για 6 άτομα
Για την κρέμα:
200 ml κρέμα γάλακτος
6 κ.σ. γάλα
1 λουβί βανίλιας, χαραγμένο με τη μύτη ενός μαχαιριού
3 αυγά και 3 κρόκους
115 γραμμ. ψιλή ζάχαρη
2 λεμόνια (ξύσμα και χυμός)

Για την καραμέλα:
175 γραμμ. πολύ ψιλή ζάχαρη
4 κ.σ. νερό

Για το σιρόπι:
1 κ.σ. σιρόπι γλυκόζης
2 κ.σ. ψιλή ζάχαρη
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμός)
2 κ.σ. λικέρ Grand Marnier
1 κ.σ. χυμό πορτοκάλι

Θα χρειαστείτε ακόμη...
2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο και 1 κ.σ. ψιλή ζάχαρη
φλοίδα από 2 πορτοκάλια, σε λωρίδες, και φυλλαράκια δυόσμου, για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλείφετε 6 φορμάκια (των 100 ml) με το λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Λιώνετε τη ζάχαρη με τις 4 κουταλιές νερό, δυναμώνετε τη φωτιά και ετοιμάζετε μια καφετιά καραμέλα. Τη μοιράζετε στα φορμάκια. Βάζετε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να κοχλάσουν. Χτυπάτε τους κρόκους και τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το μείγμα των αυγών στο μείγμα με την κρέμα γάλακτος και χτυπάτε με το σύρμα. Σουρώνετε το νέο μείγμα σε ψιλό σουρωτήρι, και το μοιράζετε στα φορμάκια. Τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Τα βάζετε σε ένα ταψί με νερό που φτάνει στα ¾ και ψήνετε για 40 λεπτά, στους 170οC, μέχρι να πήξει το μείγμα. Μόλις κρυώσουν, τα βάζετε στο ψυγείο.
Σιρόπι: Σε χαμηλή φωτιά, ρίχνετε το σιρόπι γλυκόζης και τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε το ξύσμα και το λικέρ πορτοκάλι και τα ανάβετε με ένα σπίρτο. Μόλις υψωθούν οι φλόγες, τις σβήνετε με τον χυμό του πορτοκαλιού. Αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει ώσπου να πήξει. Ξεφορμάρετε τις κρέμες σε έξι πιάτα. Τις γαρνίρετε με τα φυλλαράκια δυόσμου και τις λωρίδες πορτοκαλιού και περιχύνετε κυκλικά το πιάτο με το σιρόπι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου