Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ








ΖΥΜΗ
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα για το ζύμωμα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
6-8 κουταλιές της σούπας νερό
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο αυγό
σουσάμι
ΓΕΜΙΣΗ
1 1/2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για σοτάρισμα
4 πράσα,κομμένα κατά μήκος,σε λεπτές φέτες
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο ​​μαϊντανό
1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο ​​άνηθο
1 κουταλιά ψιλοκομμένο ​​δυόσμο
1/2 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
αλάτι,πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ρύζι ή πλιγούρι







ΖΥΜΗ: Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μεγάλο μπολ.Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι.Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό.Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια,ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική, 8 έως 10 λεπτά,μέχρι να σχηματίζει μια μπάλα.Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 έως 2 ώρες στο ψυγείο.Έπειτα,ανοίγουμε τέσσερα φύλλα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
Σοτάρουμε τις φέτες του πράσου για 12 έως 15 λεπτά.Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Προσθέτουμε το μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο, το χυμό λεμονιού,το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι,το ρύζι ή το πλιγούρι..
Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με  2 κουταλιές λάδι και ελάχιστο αλάτι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ρηχό ταψί.Απλώνουμε το πρώτο φύλο,το αλείφουμε με το χτυπημένο κρόκο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.Στρώνουμε και το δεύτερο φύλο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τον κρόκο και το σουσάμι.Προσθέτουμε τη γέμιση και στρώνουμε από πάνω τα άλλα δύο φύλα,αφού πρώτα τα αλείψουμε με το αυγό και τα πασπαλίσουμε με σουσάμι.Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 1 ώρα.
ΣΥΜΒΟΥΛΗΒάλτε στο ψυγείο τη γέμιση 1 ημέρα πριν.

                                                             Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου