Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΙΝΔΙΚΟ ΡΥΖΙ-ΜΠΙΡΙΑΝΙ








ΥΛΙΚΑ
400 γρ. ρύζι μακρύκοκκο ή basmati
1 κ.σ. λάδι ή βούτυρο
4 κ.σ. λάδι
3 κ.σ. φιλεταρισμένα αμύγδαλα
2 φύλλα δάφνης
1 μπαστουνάκι κανέλα
10 σπόρους κάρδαμο
3 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλο καρότο σε μπαστουνάκια ή λεπτές φέτες
2 φλυτζάνια φασολάκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα) σε κομμάτια περίπου 4-5 εκ.
1 πορτοκαλί ή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μπαστουνάκια
1-2 καυτερές πιπεριές ή 1/2 κ.γ. chilli σε σκόνη ή flakes ή cayenne
1 κ.γ. turmeric σκόνη
1 κομμάτι τζίντζερ 5 εκ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2-3 κ.σ. νερό
αλάτι
1 ντομάτα σε μικρά κυβάκια
για το γαρνίρισμα
2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα μέντας
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζετε το ρύζι: Το ξεπλένετε καλά μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό και το βάζετε για τουλάχιστον μισή ώρα σε μπολ με νερό να το υπερκαλύπτει κατά 2.5 εκ περίπου. Το στραγγίζετε και το βράζετε σε αλατισμένο νερό με το βούτυρο ή το λάδι (1 κ.σ.) για 20 περίπου λεπτά ώστε να είναι έτοιμο. Το σουρώνετε, το κρυώνετε γρήγορα σε τρεχούμενο νερό και το αφήνετε να στραγγίζει.
Κάνετε τα λαχανικά: Ρίχνετε το λάδι σε μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι και το βάζετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τις δάφνες, την κανέλα, το κάρδαμο και 1 λεπτό αργότερα τα αμύγδαλα. Ανακατεύετε και σοτάρετε συνολικά 2-3 λεπτά μέχρι τα υλικά να βγάλουν το άρωμά τους.
Ρίχνετε τα κρεμμύδια και τσιγαρίζετε για 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το νερό, εκτός από τις ντομάτες. Αλατίζετε, σκεπάζετε το σκεύος και μαγειρεύετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Ρίχνετε τις ντομάτες και μαγειρεύετε για άλλα 4-5 λεπτά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε το αλάτι, αν χρειάζεται.
Ολοκλήρωση: Προσθέτετε το ρύζι στα λαχανικά και αναμιγνύετε ευγενικά όλα τα υλικά μαζί με ένα μέρος από τη μέντα και τον κόλιανδρο.
Σερβίρισμα: Mεταφέρετε το biryani σε ζεστή πιατέλα, γαρνίρετε με την υπόλοιπη μέντα και τον κόλιανδρο και σερβίρετέ το ζεστό. Συνοδέψτε το με την ελαφρώς spicy κρύα raita, χωριστά σε μπολ ή μικρά μπολάκια.
                                                  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου