Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Βιβλία, το blog μας προτείνει:Η Κωνσταντινούπολη στο τραπέζι σας

Γνωστές συνταγές στην τουρκική, «αυθεντική» εκδοχή τους από μια Τουρκάλα μαγείρισσα.



  Όπως και τις «μαμάδες» έτσι και την Κωνσταντινούπολη τη φάγαμε με το κουτάλι τα τελευταία χρόνια. Από πολύ καλά μέχρι μέτρια βιβλία για μια κουζίνα που προσφέρεται για πραγματική μελέτη και συνταγογραφική δουλειά. Αυτό το βιβλίο διαφέρει ως προς το ότι είναι γραμμένο από Τουρκάλα μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια εστιατορίου.

Θα βρείτε πολλές από τις γνωστές μας συνταγές στην τουρκική, «αυθεντική» παραλλαγή τους και κάποιες από αυτές που αποτέλεσαν το σήμα κατατεθέν και την περηφάνια της τουρκικής κουζίνας, όπως οι διάφοροι κεφτέδες και τα μπουρέκια, τα ψαρικά και τα πιλάφια.

Οι φωτογραφίες είναι γενικά καλές, μερικές πολύ λαχταριστές και η επιμέλεια των συνταγών καλή. Νομίζω βέβαια ότι θα έπρεπε να αναφέρεται ο χρόνος προετοιμασίας κάθε συνταγής και το πόσες μερίδες βγάζει, ακόμη κι αν δεν υπήρχε στο τουρκικό πρωτότυπο. Το βιβλίο είναι φτωχό ως προς τα γλυκά - 10 συνταγές και οι περισσότερες «του κουταλιού», ούτε σεκέρ παρέ, ούτε ασουρές, ούτε ταούκ κιοκσού…

Η μετάφραση (δεν γνωρίζω τουρκικά και δεν έχω το πρωτότυπο) είναι σε σωστά ελληνικά, η συνταγή είναι κατανοητή, η γλώσσα είναι η κοινή μαγειρική μας «αργκό» χωρίς ακρότητες του τύπου «τοποθετούμε τον αρακά στην κατσαρόλα».


  • Συγγραφέας Γελντά Σονμέζ
  • Μετάφραση Στυλιανός Ροΐδης
  • Εκδοτικός Οίκος Μίνωας
  • Σελίδες 277
  • Τιμή  9.00 €

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου