Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με μανιτάρια



ΥΛΙΚΑ
για 6-8 άτομα
30 αμπελόφυλλα
80 ml ελαιόλαδο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κ.κ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
1 κ.κ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
25 γραμμ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (μουλιασμένα σε 250 ml νερό)
550 γραμμ. μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα σε μικρούς κύβους
220 γραμμ. ρύζι καρολίνα
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
40 γραμμ. ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, ζεματισμένα και χοντροκοπανισμένα
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. σουμάκι
4 σκελίδες σκόρδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό για μισό λεπτό και τα περιχύνετε, αμέσως μόλις τα βγάλετε από την κατσαρόλα, με παγωμένο. Τα σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, τις 2 σκελίδες σκόρδο, το θυμάρι και τη ρίγανη. Σουρώνετε τα πορτσίνι, κρατώντας το νερό, και τα ψιλοκόβετε. Τα προσθέτετε στο τηγάνι, μαζί με τα πορτομπέλο, και τα σοτάρετε ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά τους. Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ και τα αφήνετε να κρυώσουν. Προσθέτετε το ρύζι, την ντομάτα, τον μαϊντανό και τα φιστίκια. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Απλώνετε τα φύλλα σε πάγκο εργασίας, αφαιρείτε τα κοτσάνια τους και βάζετε μια κουταλιά από το μείγμα στη βάση του φύλλου. Το τυλίγετε μια φορά και στη συνέχεια φέρνετε τις άκρες του προς το κέντρο για να το κλείσετε και από τα πλάγια, συνεχίζετε το τύλιγμα, χωρίς να σφίγγετε υπερβολικά το φύλλο. Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Τα πασπαλίζετε με το σουμάκι και μπήγετε τις 4 σκελίδες σκόρδο ανάμεσά τους. Φιλτράρετε το νερό στο οποίο μουλιάσατε τα πορτσίνι και περιχύνετε τα ντολμαδάκια. Τα σκεπάζετε με ένα πιάτο για να τα κρατάτε στον πάτο της κατσαρόλας και τα βράζετε για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου