Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Τυρόψωμο(ή ελιόψωμο)


ΥΛΙΚΑ

1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ. γ. αλάτι
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
500gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως λίγο λιγότερο ή περισσότερο, εξαρτάται και από το αλεύρι)
300gr φέτα
λίγο σουσάμι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μέσα σε λεκανίτσα βάζω τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη, ρίχνω το χλιαρό νερό και ανακατεύω, προσθέτω το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνω, ρίχνω το μισό λάδι και συνεχίζω το ζύμωμα μέχρι να πετύχω μαλακή, αφράτη ζύμη που δεν κολλάει. Αφήνω το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Έπειτα ξαναπιάνω το ζυμάρι ρίχνοντας το υπόλοιπο λάδι και το τυρί τριμμένο. Πλάθω σε 2 καρβελάκια, τα βάζω σε ταψί, στο οποίο έχω στρώσει λαδόκολλα, σκεπάζω με καθαρή πετσέτα και αφήνω να φουσκώσουν για 45 λεπτά. Τα αλείφω με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζω με σουσάμι και ψήνω στους 180-200 βαθμούς για 30-45 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω ελιόψωμο, αντικαθιστώντας τη φέτα με ελιές μαύρες ή πράσινες κομμένες σε φέτες…επίσης προσθέτω ρίγανη και σκόρδο σε σκόνη, ακόμη και πιπεριές ή κασέρι!
                                                  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου