Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

ΙΤΑΛΙΚΟ ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ









ΥΛΙΚΑ

400 γρ. ρύζι για ριζότο (Αρμπόριο ή Καρναρόλι)
300 γρ. φράουλες, πολτοποιημένες
300 ml λευκό κρασί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
1 -1 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών
100 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
2 κ.σ. τυρί μασκαρπόνε ή βούτυρο φρέσκο για το τελείωμα
οδηγίες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιμάστε δύο κατσαρόλες: μια μεγάλη όπου θα φτιάξετε το ριζότο και μια μικρότερη που θα έχετε καυτό (κάτω από το σημείο βρασμού) το ζωμό. Επειδή η ποσότητα του ζωμού είναι λίγο σχετική, εάν σας τελειώσει, έχετε κοντά και καυτό νερό, για να τελειώσετε το ριζότο με αυτό. Εναλλακτικά έχετε έτοιμο περισσότερο ζωμό. Σε δυνατή φωτιά ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και τσιγαρίστε το κρεμμύδι. Όταν αυτό αρχίζει να γίνεται διάφανο, προσθέστε το ρύζι, ανακατέψτε καλά και φροντίστε να καλυφθεί παντού με το βούτυρο. Προσοχή γιατί πιάνει πολύ στην κατσαρόλα.Έπειτα από μερικά λεπτά ρίξτε και το ποτήρι το κρασί, περιμένετε να εξατμιστεί λίγο και κατεβάστε τη θερμοκρασία του ματιού στο μέτριο. Από εδώ και πέρα δεν χρειάζεται βιασύνη: όταν εξατμιστεί το κρασί, αρχίστε να ρίχνετε από το ζωμό μία κουτάλα της σούπας τη φορά. Περιμένετε να εξατμιστεί, ρίξτε την επόμενη κ.λπ. Η διαδικασία αυτή παίρνει περίπου 15΄. Το ρύζι θα πρέπει να είναι al dente, όχι στεγνό, αλλά κρεμώδες.Λίγο πριν τελειώσει το ρύζι, ανακατέψτε και το χυμό της φράουλας. Συνεχίστε το μαγείρεμα. Μόλις τελειώσει το ριζότο, αποσύρετέ το από τη φωτιά, κλείστε το καπάκι και αφήστε το κλειστό για 1΄. Έπειτα ανακατέψτε τα 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή τυρί μασκαρπόνε. Τέλος, ανακατέψτε και την τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρετε στα πιάτα. Ας έχετε και λίγο έξτρα τριμμένη παρμεζάνα, σε περίπτωση που κάποιος πραγματικά τη θέλει. Απολαύστε το υπόλοιπο παγωμένο κρασί σας.
                                          ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου